Як сестри з Донецька вирощують мікрогрін та виготовляють страви тривалого зберігання

Зараз Валентина і далі вирощує мікрогрін на Харківщині, а Тетяна релокувалася на Полтавщину та почала виготовлення страв тривалого зберігання


Після початку війни у 2014 році сестри Тетяна Чернікова та Валентина Денисенко виїхали з Донецька на Харківщину. Тут розпочали власну справу — вирощування мікрогріну. Справи йшли успішно, у 2022 році підприємиці планували нову лінію виробництва, однак не встигли через початок повномасштабного вторгнення. Зараз Валентина і далі вирощує мікрогрін на Харківщині, а Тетяна релокувалася на Полтавщину та почала виготовлення страв тривалого зберігання. Валентина та Тетяна — амбасадорки «Спільноти Відновлення» та лауреатки премії «Незламні зі сходу». Їхню історію розповідає «Східний Варіант»

***

«Спільнота Відновлення» — засноване «Східним Варіантом» ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

«Я хотіла, щоб у моїх дітей було спокійне життя»

Тетяна Чернікова та її сестра Валентина Денисенко родом із Горлівки. Та після одруження Тетяна переїхала жити та працювати в сусідній Донецьк. До початку війни у 2014 році Тетяна працювала керівницею одного з магазинів мережі «Брусничка», виховувала маленьку дитину та навіть не думала про те, що найближчим часом її родині доведеться виїжджати в пошуках спокійного життя та безпеки.

«Ми працювали до середини 2014 року. А потім магазини зачинилися. Деякий час ми з маленькою дитиною ще бігали різними районами Донецька, виїжджали до Маріуполя, потім знову поверталися до Донецька — ми шукали безпеки, але її ніде не було. Коли я завагітніла вдруге, то зрозуміла, що треба виїжджати. Я хотіла, щоб у моїх дітей було спокійне життя. Я хотіла, щоб мої діти гуляли на вулиці й не бачили цих людей з автоматами на вулиці, щоб не були під постійним тиском», — розповідає Тетяна.

сестри з Донецька Валентина (ліворуч) та Тетяна (праворуч)

Валентина (ліворуч) та Тетяна (праворуч). Фото: Green for you. Food у Facebook

Сестра Тетяни, Валентина, майже одразу виїхала до Харкова, коли на Донеччині почалися бойові дії. Тому, коли Тетяна виїжджала з родиною з окупації, вона знала, до кого та куди їхати.

Після переїзду сестри почали думати про власний бізнес. Тоді для родини були скрутні часи. Вони втратили домівку та не мали достатньо грошей. Перед ними ставав невідомим шлях — як і що розвивати, яким коштом здійснювати плани. Вирішивши не зупинятися перед перешкодами, вони взялися за створення маленької компанії, що займалася постачанням мікрогріну в найбільші супермаркети Харкова. За два роки наполеглива праця перетворила їх на відомого постачальника.

«Бажання власної справи наклалося на нашу любов до вирощування, до рослин, до здорового харчування і здорової їжі. Так ми й вийшли на мікрогрін. Це дуже корисна рослинність, яка потрібна всім людям. Вона містить корисні вітаміни, допомагає відчувати себе краще. Ми самі закохалися в цю справу і вирішили, що хочемо розказувати й показувати це людям, щоб вони більше вживали зелені та були більш здоровими», — каже Тетяна.

Мікрогрін — це молоді рослини, які вирощуються з різного насіння: шпинат, базилік, капуста, редиска та інші. Вони мають інтенсивний смак і багатий аромат, що робить їх популярними в кулінарії. Часто мікрогрін використовують як декоративний елемент або добавку до різноманітних страв.

сестри з Донецька

Фото: Green for you. Food у Facebook

На початку власної справи сестрам допомогла їхня гарна знайома — надала в користування свою невеличку теплицю. А вже через деякий час, коли виробництво було запущено, Тетяна та Валентина виграли грант на будівництво ще однієї більшої теплиці, що допомогло їм значно розширитися.

Тетяна та Валентина змогли налаштувати цілорічне вирощування мікрогріну. Для цього обладнали теплиці автоматичним поливом, освітленням та обігрівом. Так змогли налагодити співробітництво з харківськими ресторанами, запропонувавши їм стабільне постачання своєї продукції, а через деякий час — вийшли й на місцеві супермаркети.

У 2021 році сестри хотіли розширятися та відкрити лінійку з виробництва заправок для салатів. Для цього написали бізнес-план та успішно захистили його перед донором USAID Агро. На початку 2022 року почали отримувати професійне обладнання, але зробити цього не встигли — почалася повномасштабна війна.

«Ми думали, як можемо допомогти в цій ситуації»

Уже вдруге війна прийшла в родину сестер. Тільки ця — більш кривава, руйнівна та жорстока. Вночі 24 числа ворог підступно почав обстрілювати міста України, у тому числі й Харків, який був однією із «цілей» російської армії для захоплення.

сестри з Донецька

Тетяна разом із родиною. Фото надано Тетяною

На другий день сестри поїхали до теплиць подивитися, що залишилося від їхнього вирощування. Адже через обстріли опалення вимикалося і теплиці могли просто замерзнути. Тетяна та Валентина зібрали залишки продукції та розвезли в супермаркети.

сестри з Донецька

Валентина разом із чоловіком. Фото надано Тетяною

На Харківщині почались активні бої. Замовлень уже не було. Але сестри під обстрілами й далі працювали в теплицях, збирали врожай та відвозили його на волонтерські кухні. Спочатку просто розвозили, а потім і самі долучилися до волонтерства на кухнях. Та через декілька тижнів Тетяна ухвалила непросте для себе рішення — евакуюватися з міста заради безпеки родини та своїх дітей. Валентина ж залишилася в Харкові та підтримує роботу теплиць.

сестри з Донецька

Тетяна та Валентина. Фото надано Тетяною

Тетяна переїхала до Оржиці, що на Полтавщині. Сюди ж перевезла обладнання, яке отримали від USAID Агро. Героїня зізнається, що це було однією з вимог донора — вивезти обладнання в більш безпечне місце. Так і зробили. Але потреби у виробництві соусів уже не було. Натомість прийшла інша ідея.

«Ми бачили, що відбувається в Маріуполі. Як люди готували собі їжу в надскладних умовах, на вогнищах. Там і антисанітарія, і мало можливостей було, не було води. І бачивши ці умови, я думала, як можна допомогти в такій ситуації. Так ми вийшли на виробництво їжі тривалого зберігання в компактних пакетах. Їх можуть використовувати й військові, і цивільні. Це дуже зручно», — розповідає Тетяна.

сестри з Донецька

Фото надано Тетяною

Тетяна розповідає, що страви доводять до напівготовності, запаковують у спеціальні пакети, а далі стерилізують їх через автоклав. У такому вигляді їжа може зберігатися до двох років. Зараз серед асортименту є солодкі джеми, а також традиційні українські трави: вінегрет, голубці, гречана та рисова каші, тушкована капуста, квасоля з м’ясом та овочами. Коли немає змоги приготувати їжу — можна відкрити пакет та одразу їсти. Страва повністю готова до вживання.

сестри з Донецька

Фото надано Тетяною

«Ми не використовуємо жодної хімії, ми не відходимо від своїх принципів безпечного харчування. Навпаки, такі страви повинні приносити користь. Ми не використовуємо консерванти чи підсилювачі смаків. Це як домашня консервація — з домашнім смаком», — каже Тетяна.

сестри з Донецька

Фото надано Тетяною

У цей час Валентина залишається в Харкові та вирощує мікрозелень для клієнтів. А Тетяна зазначає, що після контрнаступу ЗСУ багато людей повернулися до області. Відповідно, повернулися і замовлення.

У найближчому майбутньому Тетяна планує разом із маркетологами розділити бренд «Green for you Food» на окремі виробництва мікрогріну та консервованих страв. Але поки що сестри працюють разом для розвитку спільної справи. У планах також офіційно вийти на експорт.

сестри з Донецька

Фото надано Тетяною

Тетяна зізнається, що дуже сумує за Донецьком, але не думає, що зможе повернутися туди жити:

«Там уже все по-іншому, інші обставини. Я вірю в перемогу та деокупацію. Наші ЗСУ найкращі! Я поки що не можу сказати, чи хочу я туди повертатися, але я хочу, щоб Донецьк був українським».

5 % виробленої продукції «Green for you Food» передає безплатно для ЗСУ та на гуманітарні цілі.

сестри з Донецька

Фото надано Тетяною

Історія Тетяни та Валентини є прикладом того, як навіть у складних умовах підприємництва силу волі та енергію можуть перетворити у можливість. Історія цих сестер нагадує, що важливо не зламатися перед випробуваннями долі.

***

Ознайомитися та подивитися продукцію «Green for you Food» можна через офіційний сайт.

Джерело:https://v-variant.com.ua/article/sestry-z-donetska/

Джерело:  https://rabota-i-trud.ua

21.07.2023

Читати решту статей...