Родина з Тернопільщини вирощує на городі замість картоплі золотий шафран
Родина Ясенчуків з села Ридодуби, що на Тернопільщині, на 15 сотках городу вирощує шафран. Раніше на городі, де тепер росте шафран, садили картоплю і сіяли зернові культури, пише SEEDS.
Збирають врожай лише зранку, поки квітка закрита, а до третьої години ночі перебирають квіти, збирають тичинки і сушать їх.
«Приморозки для шафрану не страшні. Це його природнє середовище. Цьогоріч шафран у нас почав цвісти шостого жовтня. Щороку буває по-різному. Сезон цвітіння шафрану починається скоріше, коли осінь холодна. Якщо осінь тепла, шафран зазцвітає пізніше», — розповів Віталій Ясенчук виданню PRO.te.ua.
В Україні шафран вирощують недавно і дуже небагато фермерів. На грам прянощів потрібно 300 квіток. В Україні грам шафрану коштує 5-7 доларів.
«Упевнений, що завжди зможу його продати. Адже не так багато людей у світі вирощують цю культуру. Переважно у рік вирощують лише 300 тонн шафрану на весь світ.
Шафран довго зберігається. Навіть якщо я не реалізую тепер, то мої правнуки продадуть спецію за актуальною ціною. Його можна зберігати 100 років. Він з часом набирає ще кращої якості і аромату», — розповідає Віталій.
Віталій Ясенчук продає прянощі на ринку у Чорткові. У селі для всіх це було дивним.
«Коли на городі зацвів шафран, люди у селі сміялися з мене. Казали: «Як там твої фіалки?». Тепер, коли зустрічаю їх на ринку, то пригадую їм це. У селі для всіх це було дивним», – згадує Віталій Ясенчук.
На ринку його товар теж по-різному сприймають. Бувало, казали, що це підробка. Тоді господарю доводилось показувати фото своєї ділянки та те, як збирають врожай.
«Лікарі, вчителі і ті, хто часто бувають за кордоном, знають про шафран. Коли наших дітей болить горло, ми їм робимо чай із шафрану. Він має цілющі властивості: корисний для серцево-судинної і травної систем. Шафран добре вживати діабетикам, він стабілізує тиск, блокує розвиток онкології», — додав Віталій.
Джерело: https://rabota-i-trud.ua
10.11.2024