Вирощування імбиру в теплицях може стати прибутковим бізнесом для фермерів України

Кандидат біологічних наук Олександр Гончаров радить звернути увагу на імбир, який навіть у Канаді та США вважається нішевою культурою для закритого ґрунту


Асортимент продукції – Ахіллесова п’ята українського тепличника. Зазвичай у спорудах закритого ґрунту вирощуються томати, огірки, перець, редис, салати та інша зелень, які нерідко програють за ціною і якістю імпортній продукції, а тому найпідприємливіші стали шукати нішеві культури.

Кандидат біологічних наук Олександр Гончаров радить звернути увагу на імбир, який навіть у Канаді та США вважається нішевою культурою для закритого ґрунту. Технологія вирощування цієї культури перебуває лише на початковій стадії відпрацювання, західні фермери набувають досвіду, набиваючи гулі.

Однак експерт переконаний, що український аграрій, значно швидше опанує всі тонкощі вирощування тропічного фрукту. Для цієї культури важлива не стільки географічна точка, як комбінація води, тепла, мінерального живлення, тривалості вегетаційного періоду.

Найскладніше знайти правильний посадковий матеріал, тому що на кореневищах повинні бути живі вічка. Але не варто використовувати для насіннєвого матеріалу імбир, який продається в магазинах, бо він, зазвичай, обробляється хлоркою.

Пророщування не вимагає сонячного світла. Впродовж 3-4 тижнів треба тільки температура близько 20 градусів, і волога. Фрагмент кореневища обробляється розчином фунгіциду, альтернативний варіант – обробка зрізів деревною золою.

Процес пророщування відбувається на плоскому піддоні. На тонкий шар субстрату вкладаються кореневища, засипаються шаром субстрату товщиною 2 см. Зрошення, тепло, і через місяць буде якийсь результат. Далі має бути проміжна пересадка. Все майже так як і під час вирощування картоплі.

Через 6 місяців імбир формує рожевуватий ще не задерев’янілий корінь. Його використовують у традиційній японській та китайській їжі. Ціна в США близько $20 кг. Питання економіки найскладніше. Деякі фермери у США в перші роки навіть не могли вийти на нуль.

Найвигідніше вирощувати цю культуру в плівкових теплицях без опалення, а ще краще у відкритому ґрунті, тобто використовуючи теплиці лише для одержання посадкового матеріалу. Поки американці вчаться, в Італії та Китаї це прибутковий бізнес. Олександр Гончаров вірить, що в Україні він також буде таким.

Джерело:https://www.seeds.org.ua/viroshhuvannya-imbiru-v-teplicyax-mozhe-stati-pributkovim-biznesom-dlya-fermeriv-ukra%d1%97ni/

Источник:  https://rabota-i-trud.ua

07.02.2020

Читать остальные новости...