Як все починалося?
Неподалік Одеси в селі Єлизаветовка Артем Байрамов із сестрою Іриною заснували равликову ферму «Family Snail Farm». Уже третій рік поспіль вони займаються вирощуванням маточного стада, щорічно збільшуючи свої обсяги, а також навчають усіх бажаючих равликівництву. Історію сімейного бізнесу розповідає «АгроЮг».
Як все починалося?
У 2017 році, коли Артем Байрамов вирішив займатись равликами, в Україні, окрім його ферми, налічувалось ще дві таких: у Львові та Полтаві. На сьогоднішній же день нараховується вже більше 150 ферм, 10% з яких відкрилось за допомогою семінарів, які проводять Байрамови.
“Ми проводимо семінари, усі бажаючі навчаються і відкриваються від нас, і перший рік ми супроводжуємо їх. Це така партнерська програма, яку ми придумали”, – каже власник ферми.
Розпочинали ферму тут три роки тому на 20 сотках землі із 200 кг равликів. На сьогоднішній день равлики вирощуються на земельній ділянці площею 0,5 га, де, за словами керівника, можна досягти об’ємів урожаю до 12 тонн.
“Процес вирощування не важкий, але все дуже тонко. Це така істота, що на неї впливає все. Її потрібно берегти від великої кількості сонця, від вологи – всього дати в нормі, і все буде рости нормально. Найголовніше – це дотримання мікроклімату, щоб було волого, темно і сиро”, – відмічає він.
У чому переваги равликової ферми?
Великий плюс вирощування равликів полягає в тому, що ці істоти майже не хворіють. За два роки тут не спостерігали ніяких шкідників. За словами Артема Байрамова, у равликів є лише дві проблеми: гельмінти та нематоди, і їх виявити не складно.
Основне приміщення ферми – маточник, в якому знаходяться столи, де безпосередньо виводиться маточне стадо (репродуктор). Репродуктор вирощується власними силами, в основному сорт Helix Aspersa Muller. В цьому приміщенні, а також в інкубаторі створюється необхідний мікроклімат для істот.
“Два рази в годину тут повністю змінюється повітря. Тому що ця істота дихає, їй потрібен кисень. Туманоутворююча система, яка дає туман, щоб нагнати сюди вологи. 90% тут повинно бути вологи. Каналізація зроблена. За все відповідає контролер”, – зазначає Байрамов.
Процес вирощування
Коли приходить час, на столах розкладають контейнери із торфом, вимикають світло на 8 годин та за допомогою контролера створюють неохідний мікроклімат. За цей час равлики паруються і відкладають ікру у контейнери. Після чого їх складають у ящики та залишають в цьому мікрокліматі ще на 48 годин. По закінченню часу, їх прибирають у окреме приміщення, де вже відбувається процес відбору ікри з землі, після чого її розкладають у інші спеціальні тарілки із кришкою. Тарілки поміщують в інкубатор, де своя температура, своя волога.
“Тут ми кладемо тарілку на тарілку, і в нас вже через 15-20 днів вилуплюються маленькі равлики і переміщуються на кришки. Потім ми з цих кришок на полі їх вибиваємо на щити та траву, яка вже посіяна. І протягом 4-х місяців з такого маленького зростає великий равлик”, – пояснює фермер.
Як відбувається збір урожаю?
Восени протягом місяця у період вересня-жовтня триває збір равликів.
“У нас є близько 30 днів на збір врожаю, бажано до того часу, поки не вдарив мороз. Ми вручну равликів збираємо у відра, знімаємо столи у маточнику, розсипаємо равликів не більше 10 см і промиваємо їх від бруду, від кишкового випорожнення. Потім ми їх висушуємо та складаємо у сітки по 3 кг та поміщаємо у холодильне приміщення. І равлики там від 6 до 8 місяців знаходяться при температурі від 3-5°С і вологи не більше 70%. За цей час відбувається реалізація равликів”, – розповідає фермер.
Окрім вирощування маточного стада в цьому році власники взялись за розвиток ще одного напрямку – реалізації фаршированих равликів в соусах. Навесні тут планують інвестувати у відкриття цеху з командою кухарів, щоб вивести цей напрямок на більш високий рівень.
Источник: https://rabota-i-trud.ua
27.03.2020