Фермерка з Дніпропетровщини розширила виробництво сиру в прифронтовій зоні завдяки гранту

Вести бізнес, розширювати виробництво неподалік фронту — багатьом це здається невиправданим ризиком. Але ж це наша земля, тут живуть люди, які мають працювати, мають їсти якісну продукцію


Євгенія Молчанова, власниця дніпропетровської сироварні "Зелений Гай", коштом цього гранту збільшила виробництво сиру на 150%, створила нові робочі місця та організувала навчання інших фермерів в прифронтових областях. Грант був отриманий в рамках освітньо-грантової програми TalentA восени 2023 року.

До повномасштабної війни Євгенія Молчанова займалася переважно сироварінням та зеленим туризмом. Але з 2022 року через військові дії, які велися неподалік ферми, підприємство втратило зв`язки з постачальниками якісного молока і вирішило перейти на повністю закритий цикл виробництва із власними тваринами. Серед сусідів Євгенії багато хто евакуйовувався та залишав їй свою худобу, а також ферма стала прихистком для тварин, яких евакуйовували з зони бойових дій, тож станом на кінець 2023 року на території утримувалося понад 600 тварин – корови, телята, коні, поні, мули, свині, кабани, кролі, різноманітні птахи. Але оскільки таке вимушене розширення поголів`я та створення виробництва якісного сиру із закритим циклом виробництва вимагало нових знань про бізнес, Євгенія взяла участь в освітньо-грантовій програмі TalentA-2023 та стала переможницею конкурсу грантів, завдяки якому реалізувала проект "Підвищення безпеки та ефективності виробництва харчових продуктів" на своїй сироварні.

Коштом гранту від Corteva в цеху сироваріння встановлено нове обладнання, що зробило продукцію цеху більш безпечною та дозволило збільшити виробництво сиру на 150% до кінця року. Також на фермі та виробництві були створені нові робочі місця, а взимку проведено навчання фермерських практик близько 10 фермерів з Дніпропетровської, Харківської, Запорізької, Херсонської областей.

"Вести бізнес, розширювати виробництво неподалік фронту — багатьом це здається невиправданим ризиком. Але ж це наша земля, тут живуть люди, які мають працювати, мають їсти якісну продукцію. Для нас це дуже важливо і тому ми надзвичайно цінуємо підтримку, віру в наш проект та наш бізнес, які ми отримали від Corteva Agriscience. Це надихає нас робити ще більше заради кращого майбутнього", — говорить Євгенія.

"Наближені до фронту території є надзвичайно вразливими з погляду продовольчої безпеки. Локальне виробництво, яке забезпечує людей продуктами та дає їм роботу, потребує всілякої підтримки й захисту. Тому з боку Corteva, яка опікується продовольчою безпекою по всьому світу, є дуже важливим допомагати таким проектам, давати можливість учасницям програми TalentA продовжувати працювати та розвиватися, роблячи свій внесок в Перемогу", — говорить Анна Бабіч, менеджерка з корпоративних комунікацій Corteva Agriscience в Центральній та Східній Європі, координаторка та голова експертної ради Програми TalentA в Україні.

Джерело:https://trueua.info/news/fermerka-z-dnipropetrovtshini-rozshirila-virobnictvo-siru-v-prifrontovij-zoni-zavdyaki-grantu

Джерело:  https://rabota-i-trud.ua

11.05.2024

Читати решту новин...